Romans - blad 1 


 


Home
Biografie
Romans A t/m K
Romans L t/m Z
Trilogieën
Pockets 1
Pockets 2
Schoolboekjes 1
Schoolboekjes 2
Met anderen
In periodieken 1
In periodieken 2
In periodieken 3
Diversen
Over de schrijver
Verantwoording

 

AALTJE ZOEKT DE HERDERS

 
Callenbach 1954

 

Boek info

Zondagschoolboekje. Als Wim en Aaltje met hun ouders en matroos Wybo voor het eerst met hun nieuwe schip de Albatros in een oosterse haven liggen, gaat Wybo het stadje bekijken. Hij vertelt van kamelen en ezels, van vrouwen met kruiken op het hoofd; van herders met hun kuddes. Aaltje kent deze beelden alleen uit de kinderbijbel en wil de herders nu wel eens in het echt zien.
 

 

AAN DOOD WATER
 
DE LAATSTE DAGEN VAN EEN EILAND
 
Callenbach 1938

 

Boek info

Vervolg op: "Het getij verloopt"
Roman die zich afspeelt op en om het voormalige eiland Urk. Winter 1929 en de vooravond van de afsluiting der Zuiderzee en alle daarmee gepaard gaande emoties.
 
 
 
 
         


 

ANNEKE EN ROOIE KEES
 
Callenbach 1960

 

Boek info

Zondagschoolboekje. Verhaal over een meisje dat van een dorp naar de stad verhuist. Zij wordt daar niet fijn ontvangen en knoopt dan maar een vriendschap aan met de buurjongen die om zijn rode haren voor Rooie Kees wordt uitgescholden. Anneke doet daar later zelfs aan mee....
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     

 

ANTHONY VAN DIEMEN
 
Zomer & Keuning 1942
Het is 4 januari 1618 als Anthony van Diemen als onbeduidend bemanningslid in opdracht van de Oostindische Compagnie aan boord gaat van het zeilschip Mauritius met de bestemming Indië. Niet op de campagne zoals hij in zijn jongensjaren gedroomd had, maar vóór de mast.

Een kwart eeuw later is zijn naam gevestigd in Holland en Azië.

 


 

BAGGERJONGENS
 
Roelofs van Goor 1958

 

Boek info

 

Fokke, Feike en Folkert zijn de drie zonen van baas Grondsma. Met zijn zoons en knechts baggert hij met zijn woonarken door Friesland, gebruik makend van de oude trekbeugel. Fokke zag op een dag een echte baggermolen in werking. Hij sprak net zo lang met zijn vader tot die er één aanschafte. De molen bleek de taaie klei niet aan te kunnen. Maar Fokke is een doordouwer en geeft het niet op.

 

BEHOUDEN TEELT

Roelofs van Goor 1957

 

Boek info

Klaas Keukenpiet, Plakplak, Rijke Job, Jan Horlepoot, Piet Paardekop en Kees Kaduuk. Ziedaar enkele van de kleurrijke bijnamen in het verhaal over een Katwijkse jongen die jaloers was op zijn vriend toen die ging varen op de vissersvloot. Na eindeloos zeuren mocht ook Klaas mee op de bom van zijn vader. Klaas rekende er wel op dat hij kleine klusjes zou moeten doen, maar dat pakte toch wel even iets anders uit.
         

         


 

BESTEVAER
 
La Riviére & Voorhoeve 1956

 

Boek info

Michiel Adriaanszoon de Ruyter werd geboren in Vlissingen op 24 maart 1607 als zoon van een bierbrouwersknecht.
Hij kwam op de lijnbaan om het touwslagerswiel te draaien, maar voer al snel op een koopvaardijschip van de Gebroeders Lampens mee. Door eigen studie klom hij in korte tijd snel op. Van 1627 tot 1651 was hij afwisselend bij de koopvaardij en in staatsdienst. In die tijd streed hij regelmatig tegen Barbarijse zeerovers.
Michiel de Ruyter kwam in 1652 in de dienst bij de Marine als Vice Commandeur (tegen zijn zin) onder Admiraal Maarten Herpertszoon Tromp in het begin van de Eerste Engelse Oorlog. Na de derde Engelse oorlog werd de Ruyter naar de Middellandse zee gestuurd om bijstand te verlenen aan de Spaanse Koning tegen de Fransen. In de slag ter hoogte van Stromboli en de Etna behaalde De Ruyter de overwinning, maar raakte in de laatste slag al snel gewond en stierf aan de gevolgen daarvan op 29 april 1676. Aanleiding voor het boek was dat het in 1957 het 350-ste geboortejaar van Michiel de Ruyter was.

 

BIJ DE MARINE
 
Roelofs van Goor 1956

 

Boek info

Derde deel van de trilogie over de scheepvaart. De belevenissen van de Katwijker vissersjongen Leen van Beelen, met wie we al kennis maakten in "Van Doggersbank tot Barentszee" en "Op de grote vaart" worden hier voortgezet. Al doet hij 't niet van harte, toch volgt Leen de opleiding tot reserve-officier bij de Koninklijke Marine. Daarna krijgt hij een aanstelling op de mijnenveger "Bedum".

 

BLANKE FLIP EN ZWARTE FANNY
 
Callenbach 1964

 

Boek info

Zondagschoolboekje. De vaders van Flip en Fanny werken samen in een winkel in het noorden van de VS en de kinderen trekken altijd met elkaar op. Maar dan verhuizen de beide gezinnen naar het zuiden en dan beginnen de problemen pas goed. Daar "neemt" de meerderheid zo'n vriendschap niet. Flip wordt uitgescholden en op school zelfs doodverklaard. Hij trekt steeds minder met Fanny op.... tot de dag van de bomaanslag.

 


 

BLAUWE BOTEN IN DE BRANDING
 
La Riviére & Voorhoeve 1962

 

Boek info

Een levendig verhaal over hoe uit de jutters, tuk op wrakgoed van gestrande schepen en in de ogen van de stuurlui-aan-de-wal wreed jegens schipbreukelingen, de redders van de blauwe boten zijn voortgekomen.

Eerst te paard de branding in, vervolgens in roeiboten door de branding naar de banken en eindelijk in motorreddingboten naar de verschrikkelijke gronden ver in zee.


 

COASTERS VAREN UIT
 
Roelofs van Goor 1951

 

Boek info

Harko Reitsma vindt het leven en werken in de timmerwinkel maar niks. Hij gaat aan boord van het schip "Martinus". Hij moet erg wennen aan het zeemansleven. Harko wordt ziek maar komt er al vrij snel bovenop. Via Zweden naar Rusland, waar de bemanning in Leningrad gevangen gezet wordt. Op zijn volgende reizen moet hij soms de kapitein vervangen. Dan komt er een nieuw schip in de vaart en die heeft een kapitein nodig, maar wie...?

 

COR EN CORRY IN HET HOGE NOORDEN
 
Callenbach 1959

 

Boek info

Zondagschoolboekje. Een paar Nederlandse kinderen emigreren naar Canada, zien en beleven daar heel wat meer dan in het vaderland. Ze ontmoeten er elanden en een beer, bevers en een vos. Het is 's-winters erg koud. (meer dan 40 graden vorst) in Port Radium aan het Grote Berenmeer hoog noordelijk, waar je alleen met een vliegtuig kan komen. Dan wordt het kerstfeest en het gezin viert dit feest op de eigen vertrouwde Hollandse wijze.

 

DE BAKENS VERZET
 
La Riviére & Voorhoeve 1961

 

Boek info

Urk is eeuwenlang een eiland geweest. De Urkers hebben in de loop van die jaren heel wat meegemaakt maar bleven altijd vissen en hun vertrouwen op God richten. Dan komt er een dijk van Noordholland naar Friesland en worden grote stukken Zuiderzee ingepolderd. Ook Urk komt aan het vaste land te liggen. Nu komt de wereld naar het eiland. Jelle Hakvoort en Jurie Gerssen zien het allemaal voor hun ogen gebeuren.

 

DE CARRIëRE VAN NANNE VIJN
 
Callenbach 1939

 

Boek info

Het leven van Zeger Vijn is eenvoudig. Hij teelt, hij oogst, hij werkt van de vroege morgen tot de late avond op zijn land. Een hard maar goed leven. Zijn gezin heeft het niet breed. Maar in het geloof zijn zij rijk, evenals de andere Noorddijkers. Zoon Nanne groeit op de boerderij op en als hij volwassener wordt denkt Nanne dat de wereld aan zijn voeten ligt. Ondanks zijn vader's waarschuwingen gaat Nanne een carrière aan met het grote geld. Geen berg lijkt te hoog. Maar dan blijkt dat vader's waarschuwingen geen loze kreten waren.
         

 

DE EENHOORN
 
Zomer en Keuning 1942

 

Boek info

Kornelis Sluis is een harde werker. Zijn zorg voor zijn hoeve, de Eenhoorn, zijn vrouw Aaltje en zijn kinderen zijn voor Kornelis een taak die hij met toewijding doet. Maar kinderen worden groot en zo nemen zoon Harmen en zijn vrouw Teet op een dag de Eenhoorn over. De boerderij die al geslachten lang de hoeve is van de familie Sluis. Maar nieuwe bewoners nemen nieuwe ideeën mee. Hierin kan Kornelis zich niet vinden. Hij ziet dat het anders is dan vroeger. Het zit Harmen niet mee. Dan komt er een brief van een neef uit Canada...
         

 

DE EUROPEAAN
 
Sijthoff 1950

Omniboek 2009

 

Boek info

"De Europeaan" waar dit boek over gaat is prins Willem III, de stadhouder-koning die een groot deel van zijn leven gewijd heeft aan de strijd tegen Lodewijk XIV, koning van Frankrijk. Deze koning trachtte heel Europa aan zich te onderwerpen door zijn idee van een "generale monarchie" gekoppeld aan een "generale religie" aan de Europese volken op te leggen.

In 2009 als herziene uitgave in de bewerking van Marjan Norel.


 

DE GEUZENSCHOOL
 
Bosch & Keuning 1950
De Protestantse Schoolstrijd, spelend onder Willem III. Meester Jong, de nieuwe leraar aan de openbare school, bidt in de klas, leest uit de Bijbel en leert de kinderen psalmen. Er komt narigheid van met de schoolleiding en meester Jong moet weg. Met de hulp van een aantal ouders begint meester Jong een `school met de Bijbel`, die het `Geuzenschooltje` genoemd wordt. Het is het begin van een lange strijd voor het bestaan van dit soort onderwijs.

 

DE GROTE GOUVENEUR
 
Callenbach 1937

 

Boek info

Een prachtboek over Jan Pieterszoon Coen. Dit boek behoort zeker tot één der beste jongensboeken, die bij Callenbach het licht hebben gezien. Boeiend in hoge mate. Tevens, voor de historische kennis van Coen's leven en werk van veel betekenis voor de jonge lezers. En met tekeningen van Isings. Schitterend is de bandtekening: een schip met volle zeilen !

 

DE GROTE SKITOCHT
 
Callenbach 1958

 

Boek info

Zondagschoolboekje. Een Nederlands schippersgezin maakt een aantal reizen naar Noorwegen om daar hout te gaan laden. Zoon Bas maakt al snel kennis met de plaatselijke bevolking en leert van vrienden bergbeklimmen en skieèn. Op één van zijn skitochten krijgt hij een ongeluk en kan maar met moeite gered worden, waarna hij lang op een boerderij verpleegd moet worden. Hier mag hij ook het kerstfeest meevieren.

 

DE HARINGSTAD
 
Ver. "Oud Enkhuizen" 1946

64p. tekeningen: Martin

De geschiedenis van Enkhuizen in een notedop. "Duizend jaar geleden stonden er aan het einde van de Streek slechts enkele huizen. Sommige zeggen dat de mensen van "enkele huizen" Enkhuizen hebben gemaakt".

 

DE KRUISVLAG GEPLANT
 
Callenbach 1965

 

Boek info

Zondagschoolboekje. "754 - Bonifatius bij Dokkum vermoord". Eén van de jaartallen die veel Nederlanders nog wel kennen. De ongelukkige, kreupele Fries Wolfert vindt voor het eerst van zijn leven sympathie. Nu bij de geloofsprediker Bonifatius. Hij trekt met de missionaris mee, wordt zijn vriend en bekeerling. Na het vreselijke bloedbad in Dokkum vlucht Wolfert terug naar zijn eigen dorp, waar zijn familie zich ook tot het christendom bekeert. Hij maakt het mee dat enkele familieleden worden gedoopt.

 

DE LEEUW VAN RORA
 
Callenbach 1961

 

Boek info

Zondagschoolboekje. Italië, omstreeks 1655. Jozua Janavel is aangesteld als aanvoerder van nog geen twintig boerenbewoners uit het bergdorp Rora om hun gezinnen, hun geloof en hun Waldenzenkerk te beschermen. De bisschop eist dat zij hun geloof afzweren en zet soldaten van de hertog in om zijn eis kracht bij te zetten.

 

DE MONNIK VAN WITTENBERG
Maarten Luther
 
Callenbach 1967

Boek info

Zondagschoolboekje. 1517 - Maarten Luther vindt in de Bijbel een manier om zijn geloof anders in te richten dan in die tijd de gevestigde orde was. Omdat hij dit noagal luidruchtig deed ontkwam hij niet aan botsingen en aanvaringen met burgerlijke en geestelijke gezagsdragers. Maar Luther bleef zijn inzicht trouw.

 

DE VROUW ALBERDIEN
 
Callenbach 1956

 

Boek info

Scheepsroman - Gosse Holthuizen is de kapitein van een kof, de "Rehoboth" en samen met zijn vrouw Jeichien en hun dochter Alberdien bevaren zij vele havens om goederen te halen en te bezorgen. Alberdien is op deze reizen matroos, stuurman en kapitein, zo het uitkomt. Deze ervaringen maken haar stil en hard. Het boek laat zien dat het voor een jonge vrouw niet meevalt om zich in een dergelijke mannenwereld staande te houden.
         

 

DIE KWAJONGENS !
 
Callenbach 1955

 

Boek info

Zondagschoolboekje. Een paar opgeschoten knapen stelen een geit van een arme oude man, die een klein ziek meisje, genaamd Leentje, te verzorgen heeft. Eén van de jongens krijgt echter spijt van zijn daad en brengt de geit terug naar grootvader Jochem. Hij komt daarbij ongelukkig te vallen en breekt een been. Leentje heeft medelijden met hem en regelt dat de jongen verzorgt wordt. De andere jongens zien hun wandaad in en proberen het goed te maken door hout aan te slepen.

 

DISPEREERT NIET
 
Sijthoff 1941
Door Norel geschreven in de winter 1940-1941. Het verhaal gaat over het leven van Jan Pieterszoon Coen. Maar de ondertoon van de verhalen in het boek geven de lezer aan om niet op te geven en zich te verzetten tegen de vijand (in dit geval de Duitsers). Het boek trachtte een hart onder de riem te steken. Dispereert niet !  Wanhoopt niet !

 

DOCTOR FRANS
 
Zomer & Keuning 1946

Spiegelserie

tekeningen: Annelies Kuiper

Historische roman rond de persoon van syndicus Doctor Frans Maelson in West-Friesland, spelende in de Spaanse tijd. Eén van zijn ambities is de uitbreiding van stad en havens van Enkhuizen. Maar de spaanse koning Philips blijft dwars liggen als het om handeldrijven gaat.

 

DOORBRAAK IN DE DELTA
 
La Riviére & Voorhoeve 1959
Het Deltaplan is groots; het overtreft de afsluiting van de Zuiderzee. In wilder water en in sterkere stromen moeten dammen worden gelegd. De gevolgen zijn ingrijpend, vooral voor de bevolking van Flakkee. Vanaf nu vormen zij een deel van Europoort en vooral de kennelijk niet te stoppen uitbreiding van de Rotterdamse havens doet de levens van de mensen veranderen. De kinderen raken los van de tradities en worden gegrepen door de nieuwe tijd. 

 

DRIE OP EEN SCHOTS
 
Meinema 1941

tekeningen: Jan Lutz

Zondagschoolboekje. Winter 1824-1825. Kees Dral en zijn vrienden uit Durgerdam genieten van sneeuw en ijs en schaatsen er lustig op los. Zelfs de Zuiderzee ligt dichtgevroren. Hoe zou het zijn om naar Monnickendam te schaatsen? Maar dat loopt even anders af.

 

ENGELANDVAARDERS
 
Roelofs van Goor 1945
16 x 25 cm
Jeugdboek 12+. Eerste deel van de Engelandvaarders-trilogie. Evert Gnodde en zijn vriend Jan Koekman nemen dienst bij de Duitse marine. Hun vrienden en familie verklaren ze dan ook voor gek. Het lijkt ook raar maar het is de enige manier voor de jongens om zonder problemen in Engeland te kunnen komen. Eenmaal daar aangekomen nemen ze dienst bij de Nederlandse Marine om de Duitsers te kunnen treffen hoe en waar ze maar kunnen. Zie ook "Strijders" en "Verzet en Victorie".

 

FRIENDSHIPS VLIEGEN !
 
Roelofs van Goor 1961
Derde deel van de trilogie over de luchtvaart. Gert Snijders gaat met zijn HTS-diploma bij Fokker aan de slag om een nieuw vliegtuigtype te ontwerpen. Als BWK en technisch adviseur helps hij mee de eerste toestellen te verkopen. Zie ook "Vliegende Hollanders" en "Piloot Jan Staal".

 

GEUZEN
 
Sijthoff 1946
Eerste deel van de Historische Roman van Hoogenhuyzen Trilogie. Spaanse overheersing ong.1570. Het verzet in de Nederlanden begint vaste vormen aan te nemen. Geuzen en Watergeuzen nemen het op tegen de Spanjaarden. Eén van hen is Govert Willemsz. "Voor vrijheid van geloof en van geweten is geen prijs te hoog", is zijn devies. Zie ook "Oranjeklanten" en "Vrijheidsstrijders".

 

HANS EN GRIETJE OP DE RIJN
 
Callenbach 1957

 

Boek info

Zondagschoolboekje. De twee schipperskinderen Hans en Grietje gaan voor het eerst van hun leven met een schip naar Mainz. De twee zijn nogal geboeid door de imposante en geheimzinnige kastelen langs de Rijn. Bij een kort oponthoud gaan zij de wal op om er een kasteel van binnen te gaan bekijken. Zij verdwalen erin en raken zelfs ingesloten. Na een bange nacht worden de kinderen gelukkig toch weer gevonden.

 

HARM WATERGEUS
 
Callenbach 1971

 

Boek info

Zondagschoolboekje. Harm is met zijn ouders en zijn broertje Kees in 1568 gevlucht uit Enkhuizen naar de Duitse vrijplaats Emden. Zijn vader wordt kapitein op een geuzenschip, Harm scheepsjongen. Na veel omzwervingen waarbij het vaak ruw toegaat, komt de vloot voor Den Briel. We maken de inneming mee. Daarna volgt Vlissingen. Mede door toedoen van Harm verklaart Enkhuizen zich eveneens voor de Prins van Oranje.
         

 

HERTEVOET EN ZILVEROOG
 
Callenbach 1956

 

Boek info

Zondagschoolboekje. Zilveroog, de moeder van Hertevoet is erg ziek en daarom door de medicijnman verbannen naar de "kloof waar vandaan niemand ooit weerkeert". Hertevoet is radeloos van verdriet en gaat zijn moeder zoeken. Daar wordt hij gevonden door blanken die hen meenemen en zijn moeder genezen. Op de zendingspost wordt hen van het Evangelie vertelt. Later keren ze terug naar hun stam om ook daar het geloof onder de indianen uit te dragen.

 

HET BRUIDSPAAR
 
Callenbach 1954

 

Boek info

Leuk en vlot boekje. Marjan en haar nieuwe buurjongetje Dries spelen "Bruiloftje". Maar bij een echte bruiloft merkt Marjan dat Dries nog nooit in een kerk geweest is en dus niets van het geloof afweet. Dat is een verrassing voor haar want zij dacht dat zoiets alleen in verre landen voorkwam. Ze probeert het hem te vertellen maar dit mislukt. Pas als Dries bij haar thuis het Kerstfeest mee mag vieren begrijpt hij het en pas dan wordt het voor Marjan écht Kerstfeest.

 

HET GETIJ VERLOOPT
 
Callenbach 1937

 

Boek info

De Nederlandse regering heeft besloten dat de Zuiderzee afgesloten moet worden en dat grote stukken water in land worden omgezet. Het lijkt een prachtig verhaal maar de bewoners van de steden en dorpen die rondom het land van morgen liggen, denken daar heel anders over.

 

HET HUWELIJK VAN ONZE KROONPRINSES
 
Jacob Dijkstra uitg. 1966

Tekeningen: Ben van Voorn

Feestboek bedoeld voor de jeugd. Het verhaal door K.Norel is verluchtigd met foto's en tekeningen.

Daarnaast staan er in het boekje een aantal vragen die de kinderen kunnen beantwoorden en invullen.


 

HET KOPSTUK HILBERT
 
La Riviére & Voorhoeve 1971
Eerste deel van de Rederij-trilogie. Hilbert Hesselink gaat als jongeman vanuit het provinciale Salland naar Rotterdam. Daar ontplooit hij zich als zakenman. Niet in de laatste plaats door zijn goede vriend Izak Katoen, een Joodse handelaar in onregelmatige goederen, die hem wegwijs maakt in de victualiënhandel. Zo komt hij op grote zeilschepen terecht waar hij zijn worsten en hammen aan de man brengt. Al doende komt zijn interesse meer te liggen bij het redersvak. Maar als later zijn zoons in het vak komen en overgaan van de zeilvaart naar stoom, is de wereld te klein. Zie ook "Volle kracht vooruit" en "Zeegang 9".

 

HET PINKSTERKAMP DER ZEEVERKENNERS
 
Callenbach 1954

 

Boek info

Zondagschoolboekje. Koen van der Plas is elf jaar en wil zeeverkenner worden. Eigenlijk zijn dat padvinders maar dan op het water. Zij leren er knopen leggen, roeien en zeilen. En als ze op Pinksterkamp gaan leren ze toch ook padvinden in de bossen en  velden.

 

HOBBEMA-STATE
 
Callenbach 1936

 

Boek info

Tjeerd Folkertsma, woont samen met zijn ouders en zijn twee zusjes en broertje op Hobbema-state. Hij gaat naar de HBS maar merkt al snel dat dit niet meevalt. Toch wil hij landbouwkundig-ingenieur worden en dus zet hij door. Dan haalt vader hem van school om te helpen op de boerderij want het gezin heeft het krap. Tjeerd is diep ongelukkig maar hij snapt dat het nodig is. Dan slaat het noodlot toe en wordt Hobbema-state geraakt door een vuurbal.

 

HOLLANDERS IN CANADA
 
Roelofs van Goor 1952

ill. Rein van Looy

Vlak na de tweede wereldoorlog gaat een jong Gronings gezin haar geluk beproeven in het grote, onbekende en vooral onontgonnen Canada. Maar Canada is groot. Sommige gezinnen komen niet verder dan Quebec of Montreal. Maar de echte doorzetters reizen door naar Vancouver en de Rocky Mountains. Ulbe en Froukje komen met hun gezin aan in Toronto en beginnen hun nieuwe leven. Het is lang en hard werken. Langzaam maar zeker raakt ieder vertrouwd met het nieuwe land en vinden zij uiteindelijk toch hun weg.
         

         


 

HOUEN JONGENS !
 
Callenbach 1953

 

Boek info

Zondagschoolboekje. Aart en Cootje wonen met vader en moeder en de kleinere broertjes en zusjes op en grote boerderij in de polder. Er komt storm! Aart logeert nu juist in Colijnsplaat. M<body oncontextmenu="return false;">
et zijn vriend helpt hij mee het vloedschut te houden, waardoor Noord-Beveland gered is. Maar dan blijkt de zuidelijke dijk doorgebroken te zijn. Op de grote boerderij zitten zijn vader en moeder met de andere kinderen inmiddels op de hanebalken. Uiteindelijk stort de boerderij in. Ze worden gered van het vlotje, waaraan Aart zelf meehelpt. "Allen gered", zegt hij dan. "Ja, allen", zegt zijn vader. Maar de manier waarop hij dat zegt doet Aart met een angstig voorgevoel bekruipen.
         

 

IK WORSTEL EN KOM BOVEN
 
La Riviére & Voorhoeve 1953
De watersnoodramp van 1953. Freek Lambertse en zijn ouders wonen op Goeree-Overflakkee. Als Freek na de lagere school verder leert gaat hij naar Delft om voor automonteur te leren. Daar hoort hij van de ramp en gaat hij met zijn vriend Koen in een amphibie-voertuig naar het getroffen gebied om daar zijn ouders te gaan helpen. Later is hij ook behulpzaam bij de eerste herstelwerkzaamheden.

 

IN DE BRANDING
 
Roelofs van Goor 1964
Albert en Wouter zijn twee gezworen kameraden. Samen beleven zij de nodige avonturen op de oefentochten met de reddingboot. Als er dan een vliegtuig op zee landt waarin ook Albert en zijn ouders zitten, komt de reddingboot echt in aktie. Wouter is daar natuurlijk bij. Een Pools echtpaar, Russische geheim agenten en een vuurgevecht zijn daarbij de ingrediënten die dit boek tot een spannend verhaal maken.

 

IN DE BUIK VAN DE WALVIS
 
La Riviére & Voorhoeve 1967
Stookplaat en machinekamer... de "ondergrondse" van de grote vaart. Machinist Jasper van Dalen is geknipt voor het vak. Het kan hem niet dol genoeg zijn daar beneden. Toch denkt zijn gezin thuis daar vaak anders over. Vooral zijn dochtertje heeft het vaak te kwaad als haar vader er weer op uit moet.

 

IN EN UIT SIBERIE
 
Callenbach 1951

 

Boek info

Zondagschoolboekje. Een verhaal over een ontsnapping uit de eindeloze vlakten van Siberië. Drie personen trekken door het onherbergzame land op weg naar de vrijheid. Onder hen een jonge Nederlander die na de 2e wereldoorlog in russische gevangenschap is geraakt en na vijf jaar Siberië een riskante ontvluchtingstocht maakt  door de toendra's op weg naar het vrije Finland.

 

IN KRUIEND IJS
 
Callenbach 1950

 

Boek info

Zondagschoolboekje. Groninger beurtschipper Bergema en zijn gezin varen op het zeilschip "De Vrouw Antje". Tijdens een reis in een gure decembermaand moet het gezin een lading hout halen in Zweden. Maar op de terugreis doet het kompas anders dan anders en dat heeft gevolgen.
         

 

JAN EN JANNEKE IN CANADA
 
Callenbach 1952

 

Boek info

Zondagschoolboekje. Jeugdversie van het Norelboek "Hollanders in Canada". Jan en Janneke verhuizen met hun ouders naar Barrett, Brits-Columbia, Canada. Als ze uit de lekker verwarmde trein vanuit Hallifax stappen blijkt het buiten veertig graden te vriezen. Dat is wel even wennen. En dat was nog niet eens alles.

 

JAN HARING OP DE GEUZENVLOOT
 
Callenbach 1959

 

Boek info

Zondagschoolboekje. Dit verhaal speelt ten tijde van Alva. De moedige Jan Haring, lichtmatroos op een vissersboot, neemt dienst op de vloot van de Geuzen. In de zeeslag tegen admiraal Bossu weet Jan Haring op het Spaanse admiraalschip de gehate vlag neer te halen. Dit draagt bij tot de overwinning van de Nederlanders, maar Jan betaalt dit met zijn leven.
         

 

JANMAATS EN SINJEUREN
 
Sijthoff 1940
Een boeiende geschiedenis, spelende omstreeks 1580. Dominee Plancius van Amsterdam spoort de sinjeuren-kooplieden aan om meer tochten naar de West te maken. Stuurman Steven van der Hage, een Hollandse koopvaarder, moet zijn geliefde Anna Eltink op de kade achterlaten bij de "Schreyerstoren".
         

 

JANNEKE EN JUNO
 
Callenbach 1960

 

Boek info

Zondagschoolboekje. Janneke denkt, hoewel ten onrechte, dat Vodde Gerrit zijn hond afbeult en maakt daarom het dier los. De oude man, die thuis een vrouw en een ongelukkig kind heeft, moet nu zelf de kar gaan trekken en wordt daardoor ernstig ziek. Als het meisje de gevolgen van haar daad ontdekt, gaat zij vergiffenis vragen en een pan soep brengen. Bovendien schildert zij de voddenkar en zorgt zij voor nieuwe klandizie.

 

JEROEN EN KOOSJE
 
Callenbach 1973

 

Boek info

Zondagschoolboekje. Jeroen is de zoon van een melkboer. Het paard dat de kar trekt heet Koosje. De jongen moet hard meehelpen om de kost te verdienen. Op een winteravond glijden paard en wagen van de gladde weg en plonzen het steenkoude kanaal in. Jeroen redt Koosje. Jeroen wordt echter ernstig ziek. In het ziekenhuis overdenkt hij, dat zijn daad goed is geweest. Hij heeft naar de woorden uit de Bijbel gehandeld.

 

JONGENS OP DE GEUZENVLOOT
 
Callenbach 1938

 

Boek info

Zondagschoolboekje. Speelt ten tijde van de Spaanse overheersing. De spaanse admiraal Bossu heeft zijn zinnen gezet op het verslaan van de Geuzenvloot. Het wordt een zware en lange strijd. Uiteindelijk is de overwinning een feit maar de tol blijkt zeer hoog.

 

JONKER OP DE VLOOT VAN HOUTMAN
 
Callenbach 1940

 

Boek info

Op het kantoor van zijn vader kan hij het op een goede dag niet meer uithouden. Hij heeft het echt geprobeert... maar het ging niet. Het kriebelde in zijn bloed, hij wilde de vrijheid, avonturen beleven en vreemde landen zien. En zo kon het gebeuren dat Lambert Biesman in het jaar 1595 meeging op de vloot van Cornelis Houtman op zoek naar Indië, onwetend van alle gevaren die hen te wachten stonden.

 

KAREL COMMANDEUR
 
La Riviére & Voorhoeve 1973
Van boerenzoon tot koopman.

Het verhaal van een carrière, van een stugge werker die, ondanks zijn handicap, zijn ondernemingen liet slagen, maar daarbij misschien wat té materialistisch werd.

          

 

KARIN DE ZEEHOND
 
Callenbach 1970

 

Boek info

Zondagschoolboekje. Annétje, een meisje van ong. 10 jaar, woont in een dorp vlakbij het strand. Op zekere dag vindt zij bij de vloedlijn een kleine zeehond. Verder is het strand leeg. Het meisje geeft het uitgehongerde dier te eten. Ze noemt het zeehondje "Karin".

 

KEES MODDERGEUS
 
Callenbach 1949

 

Boek info

Zondagschoolboekje. Kees is een flinke jongen uit een Sliedrechter familie van beroeps baggeraars. Hij wil het voorbeeld van zijn vader volgen en moddergeus worden op de baggermolen. Met zijn veertien jaar trekt hij erop uit, eerst in de havens van het vaderland, maar weldra ook bij Whitby, Engeland. Maar hoe gaat het dan? Ver van huis, dicht bij het plezier en al spoedig ook verder van God. Gelukkig voor Kees komt het inzicht nog juist op tijd.

 

KLAZIEN
 
Callenbach 1960

 

Boek info

Klazien is de dochter van een Rijnschipper. Een stugge en onverzettelijke man. Zijn wil is wet maar als zijn dochter dan tegen zijn wil verliefd wordt, dwingt hij haar de man op te geven. Zij trouwt uiteindelijk met de man die haar vader goed keurt. Maar gelukkig is ze geenzins.

 

KROJOTO'S WONDERBARE REIS
 
Callenbach 1969

 

Boek info

Zondagschoolboekje. Een in het voormalig Nederlands Nieuw-Guinea spelend zendingsverhaal, waarin de ontmoeting wordt beschreven van de Papoea's met Nederlandse zendelingen. Het 9-jarig jongetje Krojoto is de hoofdpersoon. Wanneer de Papoea's gaan meewerken aan olieboringen en Krojoto daarbij gewond raakt, begint zijn "wonderbare reis" naar Sorong waar hij verpleegd wordt, hygiëne leert kennen en meer hoort over het christendom.


Top